Teniski lakat

simptomi, terapija i lečenje

Da li ste znali da ne morate da budete teniser da biste imali teniski lakat? Saznajte šta uzrokuje teniski lakat, koji su simptomi i kako se obavlja lečenje.

Simptomi koji ukazuju na teniski lakat

Najznačajniji simptom kod ovog sindroma, jeste bol, koji u početku može biti slabog intenziteta, da bi kasnije postajao sve jači, ali može doći i odjednom, kao oštar bol izazvan nekom kretnjom ili intentzivnom fizičkom aktivnošću.

U oba slučaja bol se pojačava kod hvatanja šakom ili opružanja prstiju, što onemogućava rad u nekim profesijama.

Bol često otežava ili onemogućuje :

Akutni teniski lakat se najčešće relativno lako leči, najpre RICE metodom (Rest – odmor; Ice – led, Compression – kompresija, pritisak; Elevation – elevacija, podizanje)

takođe i analgeticima, a ukoliko ne dođe do poboljšanja predlaže se fizikalna terapija. Cene fizikalne terapije za lečenje teniskog lakta zavise od trenutnog stanja lakta.

Svakako nudimo pregled, kako bismo ustanovili koliko terapija je neophodno kako bismo otklonili bol.

Potrebno je najpre sanirati upalu pomoću:

Potom se za teniski lakat primenjuje SHOCKWAVE terapija, lečenje ledom, sa ledenim oblogama, kao i drugim načinima protivupalne terapije.

Nakon smirivanja simptoma, Lekar ili fizioterapeut predlažu vežbe za teniski lakat kojima ćete ojačati mišiće, a naročito mišiće podlaktice.

Osim vežbi za jačanje i vežbi istezanja, važno je preduzeti mere prevencije, jer je bolest sklona povratku nakon lečenja.

Zakažite pregled