Teniski lakat (lateralni epikondilitis) – Simptomi, terapija i lečenje

tenis bekhend teniserka

Da li ste znali da ne morate da budete teniser da biste imali teniski lakat? Saznajte šta uzrokuje teniski lakat, koji su simptomi i kako se obavlja lečenje.

Šta je teniski lakat?

Lateralni epikondilitis ili teniski lakat je bolno stanje koje nastaje kada su tetive u laktu  preopterećene i usled ponavljane kontrakcije mišića podlaktice u nefiziološkim položajima.

Uprkos imenu, većina slučajeva se javlja kod pacijenata koji ne igraju tenis, ali iz profesionalnih ili rekreativnih razloga opterećuju lakat. Teniski lakat se može javiti usled igranja tenisa, najčešće pri teniskom bekhendu. Ali i kao što je rečeno, kod mnogih drugih zanimanja.

Uzroci teniskog lakta

Teniski lakat vrlo je čest bolni sindrom. Naime, lakat i pokreti u njemu u mnogome su koren pokretima u šaci koja nam je za svakodnevni život i sportske aktivnosti od velike važnosti.

U okolini lakta hvata se većina mišića koja pokreće prste i omogućuje njihov stisak i opuštanje. To će reći za sve što uhvatimo, podignemo ili nosimo u rukama, neizostavno se prenosi od šake preko lakta, pa sve do ramena.

No, to nije problem. Za prenos sila telo je raspoređeno više nego dobro. Problem nastaje onda kada se određeni monotoni pokreti ponavljaju iznimno dugo, a pogotovo onda kada su izvođeni vrlo snažno.

Pokreti servisa ili bekenda u tenisu odlican su primer za to, no ništa manje rizični ni kružni pokreti pri čišćenju, posebno pranju prozora, zidanju (mešanju betona), farbanju zidova, te nekim drugim manuelnim aktivnostima, poput kopanja.

Sve to može dovesti do preopterećenja mišića podlaktice, te posledično do upale njihovog pripoja na laktu, što zovemo epikondilitisom, ili preciznije lateralnim epikondilitisom, odnosno, teniskim laktom.

Bolest se 7-10 puta češće pojavljuje na spoljašnjem nego na unutrašnjem delu lakta, a obe strane istovremeno retko su zahvaćene. To objašnjavamo time što je grupa mišića koja polazi s unutrašnjeg epikondila znatno jača i većeg volumena od grupe mišića koja polazi sa spoljašnjeg epikondila, koja je zbog toga znatno osetljivija na preopterećenje.

Praksa je pokazala da su bolešću često zahvaćene osobe koje ne rade redovno fizičke poslove, već samo ponekad preopterete mišiće podlaktice. Kako su im mišići nepripremljeni na takve napore, bolest započinje s diskretnim simptomima koji tekom vremena postaju sve ozbiljniji.

Simptomi koji ukazuju na teniski lakat

teniski lakat devojka

Najznačajniji simptom kod ovog sindroma, jeste bol, koji u početku može biti slabog intenziteta, da bi kasnije postajao sve jači, ali može doći i odjednom, kao oštar bol izazvan nekom kretnjom ili intentzivnom fizičkom aktivnošću. U oba slučaja bol se pojačava kod hvatanja šakom ili opružanja prstiju, što onemogućava rad u nekim profesijama.

Bol često otežava ili onemogućuje :

  • rukovanje
  • okretanje kvake
  • držanje šolje
  • držanje i udaranje reketom

Kako izgleda lečenje za teniski lakat?

Bol uzrokovana teniskim laktom često prolazi s vremenom, ali ako je bol prisutna i nakon nekoliko dana mirovanja i pri sledećim naporima nakon mirovanja neophodno je javiti se lekaru.

Akutni teniski lakat se najčešće relativno lako leči, najpre RICE metodom (Rest – odmor; Ice – led, Compression – kompresija, pritisak; Elevation – elevacija, podizanje) takođe i analgeticima, a ukoliko ne dođe do poboljšanja predlaže se fizikalna terapija. Pogledajte cene fizikalne terapije za lečenje teniskog lakta.

Potrebno je najpre sanirati upalu pomoću:

Potom se za teniski lakat primenjuje lečenje ledom, sa ledenim oblogama, kao i drugim načininima protivupalne terapije.

Nakon smirivanja simptoma, Lekar ili fizioterapeut predlažu vežbe za teniski lakat kojima ćete ojačati mišiće, a naročito mišiće podlaktice. Osim vežbi za jačanje i vežbi istezanja, važno je preduzeti mere prevencije, jer je bolest sklona povratku nakon lečenja.

Teniski lakat – Operacija

Ako se vaši simptomi ne poboljšaju nakon najmanje godinu dana konzervativne terapije, često se predlaze rešavanje problema operativnim putem.

Nakon operacije teniskog lakta, biće potrebno 3 do 6 meseci da se vrati potpuni pokreti i snaga u području podlaktice. Vežbe jačanja i istezanja se preporučuju sprovoditi godinu dana.

Već posle 2 do 6 nedelja nakon operacije moći ćete rukom obavljati svakodnevne radnje, a sport koji obuhvata pokrete podlakticom moći ćete nakon rehabilitacije praktikovati najranije nakon 4 meseca (izglednije nakon 6 meseci) od operacije.  

Ukoliko imate bol u laktu i sumnjate da je uzrok teniski lakat, u sklopu Family Therapy Centra možete obaviti pregled specijaliste, započeti tretman fizioterapija za teniski lakat i eliminisati neprijatan bol koji vas sprečava da uživate u svakodnevnim aktivnostima.

One thought on “Teniski lakat (lateralni epikondilitis) – Simptomi, terapija i lečenje

  1. Ivan says:

    Kako se vrsi komptesija kod teniskog lakta.imam problem i kupio sam neki steznik.nisam.siguran kako se stavlja i koliko led drzati dugo i kako? Hvala

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *