Šta je diskus hernija – simptomi, uzroci i klinička slika

diskus hernija simptomi i lečenje diskus hernije

Bol nije prirodno stanje organizma, već signal koji telo šalje savetujući posetu lekaru. Za razliku od kičmenih oboljenja i bolova u leđima usled napornog fizičkog rada ili podizanja teškog tereta od pre samo nekoliko godina, dugotrajno sedenje, nedostatak fizičke aktivnosti i pasivnost uzročnik je mnogih bolesti modernog doba. Među njima je i diskus hernija – bolest koju pacijenti opisuju kao nesnosan bol.

Pogledajte kakvi su simptomi diskus hernije, uzroci usled čega se javlja i sveobuhvatnu kliničku sliku bolesti.

Šta je diskus hernija i koji su simptomi?

Diskus hernija je jedno od najučestalijih oboljenja savremenog čoveka, statistički u većem obimu zastupljeno kod osoba koje najveći deo vremena provode u sedećem položaju. Predstavlja  jednu od rasprostranjenijih modernih bolesti koju karakteriše oštećenje diskusa u kičmi usled degenerativnih promena ili povreda.

Usled lošeg držanja tela, javljaju se jaki bolovi u ramenima, vratu i leđima. Zbog dugotrajnog sedenja, velika mišićna grupa ima neprirodne faze statičnosti, a prvo što strada jesu leđa. U isto vreme, mišići oslabljuju, a javljaju se i grčevi.

Diskus hernija – simptomi koji se prvi javljaju

Dugotrajan i jak sevajući bol koji se najčešće iz leđa spušta zadnjom ili spoljašnjom stranom u jednoj nozi ili u obe noge do stopala, ne prestaje terapijom analgeticima i pojačava se pri kašljanju i kijanju – prvi je simptom lumbalne diskus hernije.

Reč je o oboljenju kičme uzrokovanom “curenjem” mekanog dela međupršljenskog diska iz svog ležišta u kičmeni kanal i tako vrši pritisak na korene nerava. Neopisivi bolovi usled diskus hernije u lumbalnom delu leđa i karlici posledica su celog oslanjanja dela leđa na sedalne kosti. Lumbalni deo leđa kada je zategnut ka napred gura bočno-slabinski mišić koji se proteže od pršljenova kičmenog stuba do butne kosti preko zgloba kuka.

Diskus hernija vrata manifestuje se najčešće kroz:

  • bolove u rukama,
  • ukočenost vrata,
  • zujanje u ušima,
  • glavoblje i migrene,
  • bolove među lopaticama,
  • zujanje u ušima,
  • oslabljenost mišića u rukama.

Problem sa celim telom posledica su kontakta sa kičmenom moždinom.  

Od diskus hernije boluje oko 2 odsto svetske populacije, a može se javiti u bilo kom predelu kičme. Imajući u vidu da usled pomeranja diskusa iz međupršljenskog prostora u slabinskom delu kičme, kod lumbalne diskus hernije dolazi do uklještenja nervnog korena, pored bolova i grčeva, simptomi diskus hernije mogu biti i određene smetnje kao što su poremećaj mokrenja, stolice i potencije kod muškaraca.

Lečenje diskus hernije – terapija

Operacija diskus hernije je slučaj kod svega 5-10 odsto pacijenata, imajući u vidu da hirurška intervencija predstavlja krajnji korak, a u isto vreme nije garancija trajnog izlečenja. Stoga definitivno možemo zaključiti da je lečenje diskus hernije bez operacije moguće, ali zavisi od slučaja do slučaja.

Odgovorni i edukovaniji pacijenti uglavnom brzo i na vreme reaguju na bol, kao poruku koje im telo šalje dok druga grupa obolelih stručnu zdravstvenu pomoć najčešće traži u uznapredovaloj fazi što otežava, produžava i komplikuje lečenje.

Posle pregleda kod lekara, specijalista određuje individualnu terapiju za lečenje diskus hernije zavisno od neurološkog stanja i kliničke slike. Kako je neophodno za svakog pacijenta definisati pojedinačnu terapiju, za uspeh lečenja je neophodno da se prvi pregled uradi temeljno.

Nakon inicijalnog fizikalnog pregleda, terapija najčešće podrazumeva kombinaciju kiropraktike, fizioterapije i rehabilitacije.

Individualnim metodama, procedurama i redovnim kontrolama tokom terapije diskus hernije, lekari  stručnjaci pacijentu olakšava tegobe i poboljšava kvalitet života smanjenjem upale, bola i otoka. Adekvatnom terapijom bola, većina diskus hernija ne iziskuje operativno lečenje kao krajnju meru kako bi se uklješteni nerv oslobodio odstranjenja dela diska koji je ispao iz ležišta.  Naprotiv, lečenje diskus hernije prirodnim putem uz nadzor lekara, najčešće jeste rešenje problema.

Trajanje terapije tj. lečenje diskus hernije je individualno, ali najčešće je između nekoliko nedelja i nekoliko meseci, zavisno od stadijuma i drugih faktora.

Veoma je važno da nakon terapije pacijenti budu obučeni za samostalne vežbe za diskus herniju kod kuće kako bi nastavili lečenje bez bola i delovali preventivno u borbi protiv diskus hernije. Kako je pravilan položaj tela važan u svakom trenutku, danju i noću, tokom i nakon terapije se savetuje izbegavanje spavanja na stomaku.

Faktori rizika – kako preduprediti pojavu diskus hernije?

Pored stilova života prošlosti i sadašnjosti, odnosno prevelikog fizičkog napora i dugotrajnog sedenja, faktori rizika za disku herniju su genetske predispozicije, pušenje i gojaznost. Zdrava ishrana, umerena fizička aktivnost za jačanje leđnih mišića su neke od preventivnih mera protiv diskus hernije.

Od diskus hernije,  zbog pojačanog lučenja testosterone, češće oboljevaju muškarci, uglavnom već u drugoj a žene u trećoj deceniji života. Neretko se i sportisti, profesionalni i rekreativci suoče sa diskus hernijom usled opterećivanja tela i izlaganja povredama.

Stručna podrška u oporavku

Životna iskustva pacijenata obolelih od diskus hernije neretko nazvane  „bolešću 21. veka“ su različita ali za zajedničkom crtom diskus hernije koju svi opisuju kao nesnosan bol. Trudnice su uz neopisivu bol imale strah od korišćenja lekova, oboleli različitih polova i starosnih doba sa akutnom ili hroničnom ukočenošću, otežanim kretanjem, nesanica i psihička iscrpljenost.

Kako se bol najpre ublažava medikamentima, a neretko bezuspešno, prva pomoć pacijentima je svakako odlazak kod lekara i pravovremena dijagnostika i  terapija. Za što efikasniju i efektivniju terapiju, važno je da se lečenje diskus hernije započne što pre, pojavom prvih simptoma i isključivo pod lekarskim nadzorom, nikako samostalno ili kod nestručnih lica zbog mogućih velikih i često neizlečivih komplikacija.

Family Therapy Center je adresa gde na jednom mestu možete dobiti kompletnu uslugu, od pregleda specijaliste, preko terapije do saveta nutricioniste za uspešan tretman oboljenja discus hernije.

Zdravstvena ustanova nije dobila ime samo zbog otvorenih vrata za sve generacije, nego zbog porodičnog tretmana koji ima svaki pacijent kroz individualan pristup, poštovanje i podršku na putu ka oporavku. Stoga Vas pozivamo da odmah pozovete naše lekare specijaliste, iznesete svoj problem i što pre otpočnete potrebnu terapiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *