Sprečite razvoj kifoze

Sprečite razvoj kifoze

Digitalno doba, osim svojih prednosti, ima i brojne mane koje se najbolje ogledaju u uticaju na zdravlje kičmenog stuba naših mališana. Sve veći broj mališana ima određen deformitet kičmenog stuba, zbog nepravilnog sedenja i nedovoljne i neredovne fizičke aktivnosti. Sedenje ispred televizora, kompjutera, laptopa pogode razvoju lošeg držanja, što može imati trajne posledice na psihofizički razvoj deteta. Roditelji, na vama je da prepoznate ovaj problem, jer se fizikalna terapija i blagovremena reakcija smatraju najboljim rešenjem za delimično ili potpuno otklanjanje deformiteta.

Koliko dugo vaše dete sedi ili čuči pored računara? Kakvo držanje ima? Da li se bavi nekim sportom? Odgovorite sebi na ova pitanja i pažljivo posmatrajte kičmeni stub vašeg deteta. Loše držanje kičme snažno utiče na psihičko i fizičko zdravlje, neretko dovodi do poteškoća u disajnim putevima, problema sa cirkulacijom, varenjem, izaziva neprijatne bolove i smanjuje pokretljivost mišića leđa i ramena.

Genetika i ovoga puta igra veliku ulogu. Ukoliko Vi ili Vaš partner imate neki od deformiteta kičmenog stuba, postoji velika verovatnoća da i vaše dete čeka isti problem. Upravo zbog toga, najbitnije je da pratite razvoj kičmenog stuba od malih nogu i da reagujete brzom brzinom na svaku promenu koju uočite. Ako se ipak desi da dođe do deformacije, dobra fizikalna terapija i vaša podrška mogu pomoći da se problem odstrani ili bar delimično ukloni.

Od krucijalne važnosti je da odvedete dete lekaru i da mu, nakon postavljanja dijagnoze, pomognete da pravilno prođe kroz terapiju. Zakasnele reakcije mogu imati za posledicu poremećaj statike kičmenog stuba, što dalje može rezultirati pojavom ozbiljnih deformacija – kifoze, skolioze i lordoze.

Šta je to kifoza?

Kifoza ili pogrbljenost je jedan od deformiteta kičmenog stuba, a predstavlja povećanu zakrivljenost kičmenog stuba u grudnom delu, koja se može javiti i na drugim delovima kičme. Posebno je lako uočljiva u sedećem položaju, a prati je povijenost ramena u napred.

Kako je prepoznati?

Pogrbljena leđa su najuočljiviji znak, glava je pomerena u napred, kao i ramena, uz uvučenost grudi. Stomak je opušten i ispupčen, a lopatice su odvojene od leđa. Kolena su pomalo savijena i pomerena ka napred, a sve ovo neretko prati i neki od deformiteta stopala.

Testirajte svoje dete prislanjanjem leđa o zid. Ako dete ne može da se čitavim leđima nasloni na zid to znači da nije u pitanju samo loše držanje tela, već se najverovatnije radi o kifozi.

Zašto se javlja kifoza?

Kifoza je najčešće posledica naglog rasta, kao i nepravilnog sedenja. Takođe, javlja se kod dece koja imaju slabe mišiće stomaka i leđa. Zbog toga su sportovi poput plivanja i gimnastike veoma dobar način da se javljanje problema izbegne.
Još jedan od uzroka javljanja ovog deformiteta jeste loše držanje u predškolskom uzrastu (pogrbljena leđa, ramena povijena u napred ), koje može dovesti do razvoja kifoze ako se ne reaguje na vreme.

Čuvajte se puberteta, jer se upravo on smatra najkritičnijim periodom za pojavu i razvoj deformiteta kičmenog stuba.

Kako se leči?

Za lečenje kifoze najvažnije su korektivne vežbe, ali i usvajanje pravilnog držanja tela. Nakon utvrđenih deformiteta kičmenog stuba, vaše dete će biti upućeno na korektivnu gimnastiku – terapijske vežbe koje pomažu ponovno uspostavljanje balansa između koštanog sistema i mišića.

Proces korekcije je dugotrajan, a neophodna je istrajnost i angažovanje ne samo stručnog osoblja, već i deteta i roditelja. Trajni rezultati zahtevaju korekciju stava, odnosno pravilno držanje tela.

S obzirom na učestalost deformiteta kičmenog stuba kod dece, kao i važnost prevencije i pravovremenog reagovanja, Family Therapy Center vam pomaže ne samo u lečenju problema, već i u pravilnoj edukaciji o njima. U sledećem tekstu bavićemo se skoliozom, još jednim progresivnim i ozbiljnim deformitetom, koji uz adekvatnu reakciju i terapiju otklanjamo zajedno sa vama.

BUDITE DEO NAŠE PORODICE!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *