Skolioza

skolioza

U prethodnom tekstu skrenuli smo vam pažnju na važnost (ne)pravilnog sedenja i držanja kičme vaših mališana. Pored genetike, nedovoljna i neredovna fizička aktivnost može imati ozbiljne posledice po stanje kičmenog stuba. Da biste bili sigurni da se vaše dete pravilno razvija, obratite pažnju na njegovo kretanje, sedenje i količinu fizičke aktivnosti. Takođe, redovno ga vodite na preglede kod stručnog lekara, koji će najadekvatnije utvrditi da li je potrebno sprovoditi korektivne vežbe ili fizikalnu terapiju.
Oko 80% populacije ima krivu kičmu tj. skoliozu – jednu od najčešćih bolesti modernog, digitalnog društva.

Šta je skolioza?

Skolioza je deformitet kičmenog stuba, koji se uglavnom javlja tokom rasta dece, a najviše u pubertetu – od desete do sedamnaeste godine. Po završetku rasta ona se ponekad delimično stabilizuje.
Podrazumeva krivljenje kičme u stranu, a može biti jednostruka – u obliku slova „C“, dvostruka – kada se kičma krivi na obe strane kao slovo “S”, i, vrlo retko, trostruka.

Kako je prepoznati?

Često mališani sa skoliozom ipak imaju dobro držanje, što otežava blagovremenu dijagnostiku i fizikalnu terapiju. Zato je neophodno redovno i pažljivo pregledati decu i posebno obratiti pažnju na pojavu asimetrija na telu.
Uobičajeni simptomi:
• Nejednaka muskulatura sa dve strane kičme
• Ispupčenje rebra ili ključne kosti uzrokovane rotacijom grudnog koša usled skolioze
• Nejednaki kukovi, odnosno, dužina nogu
• Smanjena nervna reaktivnost (u nekim slučajevima)

Zašto se javlja skolioza?

Glavni uzročnici skolioze su nesrazmerni mišići, tj. skraćeni i slabi mišići sa jedne strane kičme i celukupna slabost mišića koji drže kičmu.

Kada se javlja skolioza?

Prvi znaci su vidljivi već do treće godine – tada je reč o infantilnoj skoliozi, i manifestuje se kada dete počne da sedi. Kod određenog broja mališana skolioza se spontano povlači. S druge strane, od prve do četvrte godine, kada deca naglo rastu, progresija skolioze je intenzivnija.
Juvenilna skolioza se javlja u uzrastu od četvrte do dvanaeste godine (kod devojčica), odnosno do četrnaeste (kod dečaka). Ukoliko se ne leči može dovesti do ozbiljnog deformiteta, koji se rešava operativno. Čak i ako se u ovom periodu ne poveća do tog stadijuma, u pubertetu je značajna progresija gotovo neizbežna.
Adolescentna skolioza nastaje posle dvanaeste godine, kada se najčešće tek i otkrije.

Kako se leči?

Ukoliko se skolioza ne leči adekvatno i na vreme, progresivno se povećava i dovodi do totalne deformacije celog skeleta – mišića, kostiju i dr.
Po detektovanju bilo kakvog krivljenja kičme, Family Therapy Center savetuje što ranije započinjanje fizikalne terapije i kineziterapijske procedure. Najbolji rezultati se postižu do šesnaeste godine života. Family Therapy Center vam pomaže ne samo u lečenju problema, već i u pravilnoj edukaciji o njima.

BUDITE DEO NAŠE PORODICE!

One thought on “Skolioza

  1. Bojan says:

    Imam cetrdesetsest godina a dvostruka skolioza kicmenog stuba mi je otkrivena tek pre pet godina I to kada sam zbog jakih bolova poslat na magnetnu rezonancu.Isao sam nesto kratko na fizikalnu terapiju…Poslednjih osamnaest godina obavljm posao vozaca C kategorije.Diklofena ni sam ne znam koliko Sam popio!Pitao bih vas da li imam pravo da trazim lakes radno nesto I da li mi po zakonu to pripada.Hvala na odgovoru!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *