Pre i postoperativna rehabilitacija

Koleno

Najčešća povreda je poveda prednjeg ukrštenog ligamenta. Oporavak traje minimum 6 meseci. Pocinje se sa fizikalnom terapijom u trajanju od 10-15 dana.

Nakon toga se preporučuje prelazak u kinezi salu gde se rade vežbe koje pre svega podrazumevaju povećanje obima pokreta. Zatim se rade vežbe jačanje prednje i zadnje lože buta.

U početnoj fazi jačanja koristimo aparat COMPEX koji služi za stimulaciju mišića. Kasnije, vežbe podrazumevaju lagane polučučnjeve, kao i vežbe snage i izdržljivosti.

Te vezbe se rade, izmedju ostalog, i na balanseru, tako da se radi i na stabilnosti i koordinaciji. Na kraju vežbanja se ledira i utrlja krema koja hladi zbog smanjenja otoka.

Kuk

Pacijenti kojima je savetovana operacija kuka mogu se pripremiti tako što će zakazati besplatne konsultacije kod našeg fizioterapeuta. U dogovoru sa terapeutom, određuje se serija fizikalnih procedura u trajanju od 7-10 dana.

Primena struja, kao i lasera, ultrazvuka i magneta, imaju za cilj da smanje bolnost i eventualne otoke. Nakon toga se rade vežbe istezanja i jačanja mišiža kuka kako bi oporavak nakon operacije bio što uspešniji i brži.

Posle operacije, ponovo se savetuje serija fiziklanih procedura, a zatim i vežbe. Vežbe imaju za cilj da se postepeno ojača zglob kuka, kao i cela noga. Radi se jačanje obe noge pošto zdrava noga sada trpi najveće opterećenje i mora da bude jaka da bi izdržala to opterećenje.

Kao pomoć za dubinsku aktivaciju mišića koristimo aparat COMPEX. U kasnijoj fazi oporavka pojačavamo intenzitet i opterećenje. Vežbe se rade svaki drugi dan.

RAME

Rame je najsloženiji zglob u telu i kao takav je sklon čestim povredama. Najčešće povrede su iščašenje ramena, kao i smrznuto rame.

Povrede koje zahtevaju operativno lečenje su najčešće prelomi. Oporavak posle operacije traje par meseci, a započinje se nakon skidanja gipsa i to prvo fizikalnim procedurama.

U te procedure spadaju struje, laser, ultrazvuk, magnet, kao i lediranje i utrljavanje kreme koja hladi radi smanjenja otoka. Fizikalna terapija se primenjuje 10-15 dana u kontinuitetu, a ako je potrebno, ponoviti još jednu seriju.

Nakon toga prelazimo na vežbe. Radi se lagana mobilizacija zgloba ramena, kao i povećanje obima pokreta. Kao najuspešnije tehnike za povećanje obima pokreta se pokazala Mulligan tehnika.

Zatim se radi postepeno jačanje mišića. Vežbe treba raditi svaki drugi dan, otpilike oko 2 meseca. Nakon toga pacijent dolazi na kontrolu i u zavisnosti od napretka savetujemo kako dalje da se ponaša.

Zakažite pregled već danas!​