Lumbago s išijasom – lumboišijalgija

bol u kicmi1

Lumbalni bolni sindrom je skup oboljenja i poremećaja koji izazivaju bol u lumbalnom i lumbosakralnom predelu i može da se širi duž jedne, ređe duž obe noge (luboišijalgija). Lumboišijalgija bolni sindrom kao najčešća bolna manifestacija savremenog čoveka.

Lumbago s išijasom (med. lumboišijalgija) je veoma česta pojava. Išijаs se odnosi nа bol koji se javlja nа putu išijаdičnog nervа – koji se grаna od donjeg delа leđа kroz kukove i zаdnjicu i spušta se niz svаku nogu. Išijas, kao i lumbago, to su simptomi osnovnog zdrаvstvenog stаnjа, odnosno bolesti kаo što su: lumbаlna hernija diskа, degenerаtivne bolesti diskа ili kičmena stenoza. Išijаs se nаjčešće jаvljа kаdа pršljen pritiska deo nervа, što može da uzrokuje lumbago (bol u krstima), zаpаljenje, bol u nozi i često ukočenost u zаhvаćenoj nozi.

Simptomi lumboišijalgije:

• bol u donjem delu leđa (krstima) veoma uporan
• bol koji može da se spušta niz nogu, opisuje se kao probadanje
• nemogućnost da stojite uspravno
• umanjena spsobnost da savijate leđa, smanjem opseg pokreta

Vežbe za lumboišijalgiju

Fizikalna terapija za lumboišijalgiju, sprovodi se tek kada se akutni bol smanji. Uglavnom su to vežbe koje pomažu da ispravite držanje, unapredite svoju fleksibilnost, ojačate mišiće – vežbe jačanja i istezanja.

Naši fizioterapeuti su tu da osmisle program rehabilitacije koji će vam pomoći da sprečite ponavljanje bolova u leđima.

One thought on “Lumbago s išijasom – lumboišijalgija

  1. Jelena says:

    Molim Vas za odgovor .Pojavio mi se bol u donjem desnom dijelu ledja i već mjesec dana me boli.A najgore mi je kada sjedim i treba da ustanem ne mogu da idem isto tako me boli kada ležim dok ne nadjem odgovarajući položaj.Inace imam 27 god nijesam do sada imala nikakvih problema. Koji je Vaš savjet ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *