Lumbago s išijasom – lumboišijalgija

bol u kicmi1

Lumbalni bolni sindrom je skup oboljenja i poremećaja koji izazivaju bol u lumbalnom i lumbosakralnom predelu i može da se širi duž jedne, ređe duž obe noge (luboišijalgija). Lumboišijalgija bolni sindrom kao najčešća bolna manifestacija savremenog čoveka.

Lumbago s išijasom (med. lumboišijalgija) je veoma česta pojava. Išijаs se odnosi nа bol koji se javlja nа putu išijаdičnog nervа – koji se grаna od donjeg delа leđа kroz kukove i zаdnjicu i spušta se niz svаku nogu. Išijas, kao i lumbago, to su simptomi osnovnog zdrаvstvenog stаnjа, odnosno bolesti kаo što su: lumbаlna hernija diskа, degenerаtivne bolesti diskа ili kičmena stenoza. Išijаs se nаjčešće jаvljа kаdа pršljen pritiska deo nervа, što može da uzrokuje lumbago (bol u krstima), zаpаljenje, bol u nozi i često ukočenost u zаhvаćenoj nozi.

Simptomi lumboišijalgije:

• bol u donjem delu leđa (krstima) veoma uporan
• bol koji može da se spušta niz nogu, opisuje se kao probadanje
• nemogućnost da stojite uspravno
• umanjena spsobnost da savijate leđa, smanjem opseg pokreta

Vežbe za lumboišijalgiju

Fizikalna terapija za lumboišijalgiju, sprovodi se tek kada se akutni bol smanji. Uglavnom su to vežbe koje pomažu da ispravite držanje, unapredite svoju fleksibilnost, ojačate mišiće – vežbe jačanja i istezanja.

Naši fizioterapeuti su tu da osmisle program rehabilitacije koji će vam pomoći da sprečite ponavljanje bolova u leđima.

One thought on “Lumbago s išijasom – lumboišijalgija

  1. dejan says:

    Postovani, kod nas je moguce zakazati besplatan pregled u vezi Vasih ledja, tako da biste se konsultovali sa nasim fizioterapeutom koje terapije bi Vam najbrze otklonile bol i resile problem.

    Mozete nas pozvati na broj telefona 011 25 20 777 ili na 065 26 20 777, nase radno vreme je radnim danima od 08h-21h i subotom od 08h-15h.

    Veliki pozdrav,
    Fizio Family Therapy Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *