LOWER-CROST SYNDROM

afm ptcolumn lowercrossed4

Najčešći uzrok nastanka bola u kičmi prvenstveno prouzrokuje nesrazmernost jačine izduženosti mišića. Takozvani LOWER-CROST SYNDROM  nastaje kada postoji slabost u mišićima zadnje lože i trbušnih mišića. Takođe skraćenost m.iliopsoasa (mišića koji povezuje kičmu sa prednjom stranom kuka), njihova dugotrajna nesrazmera može dovesti do problema u L5-S1 delu kičme, pa čak i do diskus hernie (izlaženje jedarceta diska i probijanje njegovog kanala, sa pritiskom na nerv). To rezultuje otežano ispravljanje kičme, bolove koji se mogu širiti sa zadnje strane ka kukovima i širenja čak do stopala.

Drugi uzrok LOWER-CROST SYNDROM-a je skraćenost zadnje lože (m.biceps femoris, m.semitendinosus i m.semimembranosus), kao i skraćenost mišića ekstenzora lumbalne kičme, a slabost mišića prednje lože (m.quadriceps, mm.abduktor femoris ) i trbušnih mšića. To rezultuje najčeće problem u L4-L5 segmentu, koji daje iradijaciju bola ka kukovima, pa čak i sa prednje strane nogu ka kolenima.

U Family therapy center-u radimo ciljano na mišićima koji prave problem, kroz individualni rad sa terapeutom od 60 min kako bi se smanjilo opterećenje na kičmeni pršljen, i samim tim povukao bol koji je pravio problem, skraćeni mišići istegli, a slabi, ojačali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *