Kifoza

Šta je to kifoza?

Kifoza ili pogrbljenost je jedan od deformiteta kičmenog stuba, a predstavlja povećanu zakrivljenost kičmenog stuba u grudnom delu, koja se može javiti i na drugim delovima kičme. Posebno je lako uočljiva u sedećem položaju, a prati je povijenost ramena u napred.

Kako je prepoznati?

Pogrbljena leđa su najuočljiviji znak, glava je pomerena u napred, kao i ramena, uz uvučenost grudi. Stomak je opušten i ispupčen, a lopatice su odvojene od leđa. Kolena su pomalo savijena i pomerena ka napred, a sve ovo neretko prati i neki od deformiteta stopala.

Testirajte svoje dete prislanjanjem leđa o zid. Ako dete ne može da se čitavim leđima nasloni na zid to znači da nije u pitanju samo loše držanje tela, već se najverovatnije radi o kifozi.

Zašto se javlja kifoza?

Kifoza je najčešće posledica naglog rasta, kao i nepravilnog sedenja. Takođe, javlja se kod dece koja imaju slabe mišiće stomaka i leđa. Zbog toga su sportovi poput plivanja i gimnastike veoma dobar način da se javljanje problema izbegne.

Još jedan od uzroka javljanja ovog deformiteta jeste loše držanje u predškolskom uzrastu (pogrbljena leđa, ramena povijena u napred ), koje može dovesti do razvoja kifoze ako se ne reaguje na vreme.

uvajte se puberteta, jer se upravo on smatra najkritičnijim periodom za pojavu i razvoj deformiteta kičmenog stuba.

Kako se leči?

Za lečenje kifoze najvažnije su korektivne vežbe, ali i usvajanje pravilnog držanja tela. Nakon utvrđenih deformiteta kičmenog stuba, vaše dete će biti upućeno na korektivnu gimnastiku – terapijske vežbe koje pomažu ponovno uspostavljanje balansa između koštanog sistema i mišića.

Proces korekcije je dugotrajan, a neophodna je istrajnost i angažovanje ne samo stručnog osoblja, već i deteta i roditelja. Trajni rezultati zahtevaju korekciju stava, odnosno pravilno držanje tela.

S obzirom na učestalost deformiteta kičmenog stuba kod dece, kao i važnost prevencije i pravovremenog reagovanja, Fizio Family Centar vam pomaže ne samo u lečenju problema, već i u pravilnoj edukaciji o njima.

Zakažite pregled