Zašto je važno istezanje?

Dugotrajno sedenje, obavljanje posla stalno u istom položaju, nedovoljna fizička aktivnost – sve to dovodi do skraćenosti mišića koji, preko njihovih površinskih i dubokih fascija, direktno utiču na kičmu, pa mogu dovesti do protruzije, bubrenja diska, čak i do diskus hernije.

Vežbe istezanja izuzetno su važne za regeneraciju tela svakog aktivnog čoveka. Ovakve vežbe neguju mišiće koji se naprežu sportskim ili radnim aktivnostima, održavaju ih fiziološki dugim i dovoljno elastičnim. Ovakvim vežbama sprečavamo povrede insercija i mišića, kao i hronična preopterećenja koja nastaju jednoličnim napinjanjem. Budite redovni!

Najefikasniji vid istezanja jeste istezanje tzv. metodom postizomteričke relaksacije. Ovaj način istezanja proizlazi iz refleksivnih mehanizama koji se javljaju kada posle izometričke kontrakcije mišića dođe do njegovog slabljenja, pa tada možemo lakše i intenzivnije da ga istegnemo.

Ovaj način istezanja, bar na početku, zahteva trenera, fizioterapeuta ili stručnjaka u nekoj od srodnih oblasti koji će vam objasniti sve potrebno i pažljivo pratiti ceo proces.

Najbolje je istezati se svakodnevno. Svakako, da biste postigli maksimalan efekat, ukoliko ste u mogućnosti, nemojte praviti pauzu dužu od 48 časova između treninga. Ovaj period potreban je mišiću da se vrati u dužinu.

Istežite se lagano, uvek sa izdahom i izdržajem u krajnjem položaju (najmanje 30 sekundi). Važno je, pokušajte da ispratite ispravan početni položaj, redosled pokreta i ispravan završetak vežbe. Naizmenično istežite različite grupe mišića.

Efekat istezanja je trenutan – opuštanje mišićne napetosti, dugotrajno, potpuno protezanje mišića i povećanje pokretljivosti zglobova. Tim stručnjaka Fizio Family Centra uvek je tu da vam pomogne!

Zakažite pregled