Hatha yoga

hatha joga u beogradu

Danas kada kažemo joga najčešće mislimo na Hatha (Hata) jogu, praksu kojom se podrazumeva disciplinovana primena fizičkih položaja – asana i tehnika disanja – pranayama.

U osnovi naziva su sanskritske reci ha – sunce, tha – mesec i yoga – sjediniti, što simbolično ukazuje na određene kvalitete kroz jedinstvo suprotnosti: kosmičkih sila, muškog i ženskog principa, snage i nežnosti, toplog i hladnog, čvrstine i protoka, tela i uma, desne i leve moždane hemisfere…

Joga sadrži znanja o inteligentnom načinu kretanja tela. Kroz drevna poznavanja anatomije, fiziologije, neurologije, energetskog i mentalnog sistema čoveka, oblikovane su vežbe položaja koje održavaju telo zdravim, a um i duh u punom potencijalu. Kombinovanjem fizičkih položaja – asana, vežbi disanja – pranajama i čišćenja organizma, Hatha joga harmonizuje – sjedinjuje um duh i telo.

Joga položaji jačaju mišićno-skeletni sistem, pomažu u održavanju zdravlja kičmenog stuba, dovode u ravnotežu metabolizam, ojačavaju nervni sistem i imunitet, popravljaju cirkulaciju, povoljno deluju na respiratorni, digestivni, urinarno-genitalni i endokrini sistem organa.

Redovnim praktikovanjem joge neutrališe se stres, umor, napetost, a telo postaje skladno, gipko i snažno, popravljaju se mentalne funkcije, koncetracija i pamćenje. Osim toga, ovakve vežbe izgrađuju snagu i fleksibilnost, utiču na ravnotežu, cirkulaciju, redukuju i neutrališu bol.

Jogu može vežbati svako, bez obzira na godine ili fizičku spremnost. Naravno, pojedinac bi trebalo da se vodi sopstvenim fizičkim, mentalnim i spiritualnim kapacitetom. Ako postoje lična ograničenja, položaji se mogu modifikovati, a svako treba da napreduje svojim ritmom.

Termini:

Jutarnji termin ponedeljkom i sredom od 09h.

Večernji termin ponedeljkom i sredom od 19:30h.

Za sve dodatne informacije pozvati: 064 64 22 575

Časove vodi sertifikovana instruktorka JSS Vida Starović, licenca br.16/2014