Diskus hernija

Šta je diskus hernija i koji su simptomi?

Diskus hernija je jedno od najučestalijih oboljenja savremenog čoveka, statistički u većem obimu zastupljeno kod osoba koje najveći deo vremena provode u sedećem položaju.

Predstavlja jednu od rasprostranjenijih modernih bolesti koju karakteriše oštećenje diskusa u kičmi usled degenerativnih promena ili povreda.

Usled lošeg držanja tela, javljaju se jaki bolovi u ramenima, vratu i leđima. Zbog dugotrajnog sedenja, velika mišićna grupa ima neprirodne faze statičnosti, a prvo što strada jesu leđa. U isto vreme, mišići oslabljuju, a javljaju se i grčevi.

Simptomi koji se prvi javljaju

Dugotrajan i jak sevajući bol koji se najčešće iz leđa spušta zadnjom ili spoljašnjom stranom u jednoj nozi ili u obe noge do stopala, ne prestaje terapijom analgeticima i pojačava se pri kašljanju i kijanju – prvi je simptom lumbalne diskus hernije.

Reč je o oboljenju kičme uzrokovanom “curenjem” mekanog dela međupršljenskog diska iz svog ležišta u kičmeni kanal i tako vrši pritisak na korene nerava.

Neopisivi bolovi usled diskus hernije u lumbalnom delu leđa i karlici posledica su celog oslanjanja dela leđa na sedalne kosti. Lumbalni deo leđa kada je zategnut ka napred gura bočno-slabinski mišić koji se proteže od pršljenova kičmenog stuba do butne kosti preko zgloba kuka.

Diskus hernija vrata manifestuje se najčešće kroz:

Terapija

Operacija diskus hernije je slučaj kod svega 5-10 odsto pacijenata, imajući u vidu da hirurška intervencija predstavlja krajnji korak, a u isto vreme nije garancija trajnog izlečenja. Stoga definitivno možemo zaključiti da je lečenje diskus hernije bez operacije moguće, ali zavisi od slučaja do slučaja.

Posle pregleda kod lekara, specijalista određuje individualnu terapiju za lečenje diskus hernije zavisno od neurološkog stanja i kliničke slike. Kako je neophodno za svakog pacijenta definisati pojedinačnu terapiju, za uspeh lečenja je neophodno da se prvi pregled uradi temeljno.

Nakon inicijalnog fizikalnog pregleda, terapija najčešće podrazumeva kombinaciju kiropraktike, fizioterapije i rehabilitacije.

Individualnim metodama, procedurama i redovnim kontrolama tokom terapije diskus hernije, lekari stručnjaci pacijentu olakšava tegobe i poboljšava kvalitet života smanjenjem upale, bola i otoka

Adekvatnom terapijom bola, većina diskus hernija ne iziskuje operativno lečenje kao krajnju meru kako bi se uklješteni nerv oslobodio odstranjenja dela diska koji je ispao iz ležišta.

Naprotiv, lečenje diskus hernije prirodnim putem uz nadzor lekara, najčešće jeste rešenje problema.

Trajanje terapije tj. lečenje diskus hernije je individualno, ali najčešće je između nekoliko nedelja i nekoliko meseci, zavisno od stadijuma i drugih faktora.

Veoma je važno da nakon terapije pacijenti budu obučeni za samostalne vežbe za diskus herniju kod kuće kako bi nastavili lečenje bez bola i delovali preventivno u borbi protiv diskus hernije. Kako je pravilan položaj tela važan u svakom trenutku, danju i noću, tokom i nakon terapije se savetuje izbegavanje spavanja na stomaku.

Zakažite pregled