Bol u peti - petni trn

Bol u peti ujutru, prilikom oslanjanja na nogu ili kod kretanja, zove se plantarni fascitis. Ova povreda stopala uzrokovana je upalom dela tetive koja se nalazi duž površine pete kojom gazimo.

Šta uzrokuje bol u peti?

Plantarna fascija odnosno upala plantarne fascije predstavlja zapaljenje tankog vezivnog tkiva koje se pruža donjom stranom stopala. Ova povreda može stvoriti ozbiljne probleme prilikom kretanja, jer plantarna fascija pomaže pri biomehaničkim pokretima. Ovo tkivo priprema stopalo na kontakt sa podlogom, kao i za odraz od podloge.

Može li biti prouzrokovan bol u peti od kičme?

Neretko, bol u leđima i bol u petama su usko povezani, a bolna peta je uglavnom simptom upale, iritacije, oštećenja ili nekog oboljenja kičme i njenih nerava. Prvi korak ka određivanju dijagnoze i oporavaku i smanjivanju bola je i prepoznavanje simptoma.

Bol u peti sa spoljne strane i sa zadnje strane

Najčešći uzrok bola sa bočne i zadnje strane stopala je upala Ahilove tetive. Ova povreda nastaje prilikom dugotrajnog stajanja, nošenja tvrde obuće i često se pojavljuje kod žena koje nose visoke štikle. Osim jakog bola, upalu Ahilove tetive prati i otok na stopalu. Povredu možete lečiti istezanjem te tetive, kao i jačanjem mišića nogu, posebno lista.

Kako izlečiti bol u peti?

U našoj ambulanti, Fizio Family Centar, bol u peti se leči neoperativnim putem – fizikalnom terapijom, koja uključuje krioterapiju, elektroterapiju ( IFS, TENS), laser i ultrazvuk. Ovakav pristup problemu je dao izvanredne rezultate i skratio je vreme oporavka.

Lečenje se nastavlja kineziterapijskim tretmanom tj. vežbama istezanja mišića potkolenice i stopala. Pred istezanje obavezno je zagrejati mišiće koji se istežu.

Takođe, uključuju se i vežbe jačanja muskulature plantarne strane stopala s ciljem korigovanja spuštenosti luka stopala i rasterećenja plantarne fascije.

Kako sprečiti pojavu plantarnog fascitisa?

Nosite adekvatnu sportsku obuću, koristite ortopedske uloške, koji su napravljeni individualno i po meri koja Vam odgovara. Izbegavajte treninge i šetnju po tvrdoj i neelastičnoj podlozi.

Zakažite pregled