Fizikalna terapija

Fizikalna terapija – uloga

Fizikalna terapija snažno doprinosi razvoju, održavanju i oporavku funkcionalnih i motoričkih sposobnosti ljudi. Mogu je primenjivati svi ljudi bez obzira na starosno doba. Njen nesumnjiv značaj ogleda se u olakšavanju kretanja i obavljanja svakodnevnih životnih aktivnosti koje mogu biti otežane ili onemogućene usled: starenja, povreda, bolesti, poremećaja ili uticaja spoljašnjih faktora.

Svrha fizikalne terapije je da kroz individualni rad obezbedi preventivne aktivnosti kako ne bi došlo do smanjene pokretljivosti. Ovo se postiže specijalnim programom vežbi za zdraviji i aktivniji život. Putem različitih individualnih i grupnih programa održava se i vraća maksimalna pokretljivost tela.

Fizikalna terapija podrazumeva stručan pregled i procenu stanja pacijenta, kao i utvrđivanje plana i programa za rehabilitaciju. Rehabilitacija se može sastojati od specijalnih vežbi zasnovanih na individualnim mogućnostima pacijenta, manuelnih terapija, elektroterapija, laserskih terapija, nanošenja agensa, kao i drugih radnji koje su neophodne kako bi se pacijent na najbolji i najefikasniji način oporavio.

Benefiti fizikalne terapije su brojni. Posebno treba istaći da se upravo fizikalna terapija javlja kao sjajno alternativno rešenje uzimanju jakih lekova protiv bolova. Ovi lekovi mogu izazvati razne neželjene posledice poput razvoja depresije, zavisnosti, ali i povratka bola nakon prestanka prestanka konzumacije istih.

Dokazano je da je fizikalna terapija podjednako efikasna kao i operacija u najrazličitijim slučajevima, među kojima su: povrede meniskusa, osteoartritis kolena i razne druge povrede i bolesti.

Brinite o svom zdravlju i isprobajte fizikalnu terapiju pre nego što vam bude neophodna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *