Šta je Elektroterapija – tipovi i tretman u Beogradu

Elektroterapija u Beogradu

Elektroterapija predstavlja metod koji koristi električnu struju za lečenje upaljenog i bolnog tkiva, pri čemu se primenom ovog metoda uspešno smanjuje bol, uklanja otok i smiruju upalni procesi koji su nastali usled različitih povreda. Pored ovoga, elektroterapija uključuje niz tretmana koji takođe poboljšavaju cirkulaciju, zarastanje tkiva, zarastanje kostiju kod preloma, jačanje mišića, što sve na kraju rezultira boljim fizičkim stanjem i generalnim funkcionisanjem tela.

Ovaj tretman se u Family Therapy Centru najviše preporučuje individuama koje smatraju da bol koji osećaju nije dovoljno iskontrolisan, ili osećaju još neke simptome, za koje je upravo najbolja opcija tretiranje električnim impulsima. Na ovaj način se ukljanjaju faktori koji uzrokuju bol, a još jedna od njenih brojnih koristi je regeneracija perifernih nerava. Ako vas bliže interesuje kakav je metod elektroterapija, njene primene i nuspojave, u nastavku teksta ćete saznati upravo to.

Elektroterapija aparati u upotrebi

Elektroterapija podrazumeva upotrebu posebnog uređaja koji radi na baterije, i koji je prikačen žicama na posebne jastučiće sa elektrodama, koji se lepe za predeo koji treba tretirati. Kada su elektrode prikačene i uređaj uključen, kroz žice se do kože šalju električni impulsi slabijeg intenziteta.  

Veliki broj novijih aparata za elektroterapiju zaobilazi žice i umesto toga kombinuju elektrode i baterije u jednu jedinicu koja onda može samostalno da se nosi na leđima, rukama, nogama ili bilo gde drugo gde je potrebno, naročito što omogućava veću pokretljivost i nezavisno korišćenje, posebno u toku posla ili drugih dnevnih aktivnosti. U tom slučaju se koristi poseban upravljač kojim možete da prilagodite nivo stimulacije.

Kada su u pitanju elektroterapija cena može varirati naročito kad su u pitanju aparati, pri čemu može iznositi između nekoliko stotina ili nekoliko hiljada eura. Takođe, neki od novijih aparata se mogu naći u maloprodaji, što je dobro zbog fleksibilnosti koju nudi ta opcija, a i za one koji mogu to da priušte.

Kada se savetuje tretman elektroterapijom?

Elektroterapija se mnogo češće primenjuje u sadejstvu sa još nekim tretmanom, retko kad sama za sebe. Za ljude kojima je preporučena fizikalna terapija elektroterapija se može primeniti da bi se ublažio bol, ukoliko ga pojedinac oseća, kako bi što uspešnije mogao da radi propisane vežbe. Takođe, elektroterapija je korisna u ublažavanju bola i za slučaj kad su potencijalni rizici ili nuspojave određenih lekova došle do izražaja.

Ovaj tretman se najviše prepisuje ako osoba oseća hroničan bol ili umor, ali i u tretiranju sportskih povreda, artroza i artritisa, uganuća i izvrtanja zglobova, povreda mišića i ligamenata, problema sa nervima, elektroterapija za kičmu (lumbalni i vratni deo), kao i bolnog ramena i lakta.

Koji sve tipovi elektroterapije postoje?

Kada je u pitanju elektroterapija aparat koji se koristi može varirati u zavisnosti od konkretne primene, odnosno od samog intenziteta terapije, frekvencije, efekata i tome slično, mada su često u pitanju jako zanemarljive razlike. Postoji nekoliko vrsta elektroterapije koje se najčešće primenjuju:

  • TENS (Transcutaenous electrical nerve stimulation) – najviše primenjivan tip
  • PENS (Percutaneous electrical nerve stimulation)
  • EMS (Electrical muscle stimulation)
  • IFC (Interferential current)
  • PEMF (Pulsed electromagnetic field therapy)
  • GS (Galvanic stimulation)

Ultrazvuk i  terapija laserom se obično stoje rame uz rame sa elektroterapijom, bez obzira što ne koriste električne impulse. Ultrazvuk funkcioniše tako što se zvučni talasi direktno usmeravaju na ugroženo područje kako bi ubrzali poroces lečenja. Terapija laserom pomaže prilikom zarastanja tkiva i pruža treman koji je intenzivan i više ciljan na područje koje je potrebno tretirati.

Šta možete očekivati kad je u pitanju elektroterapija TENS?

Kao što smo već napomenuli, TENS elektroterapija je tip koji se najviše primenjuje kad je u pitanju ovaj metod. Ovaj tip podrazumeva korišćenje standardnog aparata, sa lepljivim jastučićima i elketrodama, pri čemu se oni lepe na mesto koje treba tretirati. Kada se aparat podesi kako treba, impulsi se šalju kroz elektrode i na taj način stimulišu nerve, izazivajući osećaj blagog peckanja koje redukuje osećaj bola.

Upravljač omogućava pojedincu da samostalno podešava sve od frekvencije do šablona stimulacije. TENS se obično preporučuje pacijentima kao tretman u okviru fizikalne terapije, ili kao preporuka kiropraktičara. Na ovaj način možete isprobati kakav efekat ima TENS, i da li je efekat redukcije bola dovoljno značajan da biste razmotrili kupovinu aparata za kućnu upotrebu.

Kada se TENS preporučuje?

  • Bol u vratu i ukočenost – u ovom slučaju se TENS pokazao kao jako efikasan, budući da je najveći broj testiranih ispitanika osetio značajnu redukciju bola.
  • Bol u donjem delu leđa
  • Bol uzrokovan dijabetesom
  • Bol uzrokovan fibramialgijom

TENS se najviše primenjuje direktno na mesto bola, ali je takođe efikasan kad se primenjuje na drugim područjima. Takođe, elektrode se mogu postaviti i na područje oko bolnog mesta ili čak na suprotnom delu tela, rezultati neće izostati.

Da li su PENS ili EMS efikasnije?

U slučajevima kada se TENS terapija pokazala kao nedovoljno efikasna, ili čak potpuno neuspešna, preporučuje se PENS, ili EMS.

PEMS terapija se odnosi na metod koji primenjuje stimulaciju elekstričnim impulsima kroz iglice koje prodiru u kožu. Glavna razlika između TENS i PEMS terapije je što elektrode na iglicama mnogo bolje dopiru do nerava ili mišića ispod kože, i samim tim mnogo bolje redukuju bol nego što je to slučaj sa jastučićima. PEMS tretman možete dobiti u bolnici ili centru za fizikalnu terapiju poput našeg, ali može se primenjivati i u kućnim uslovima. Iako mnogi ljudi odmah primećuju rezultate, ipak je preporučljivo više tretmana za trajniji efekat.

EMS za glavni cilj ima oporavak i zarastanje mišićnog tkiva. Sam tretman dosta nalikuje TENS-u, pošto isto funkconiše preko elektroda na jastučićima, s tim što je glavna razlika u području stimulacije, odnosno EMS cilja oslabljene mišiće pre nego nerve.

EMS se preporučuje u situacijama kada je potrebna rehabilitacija mišića jer su oslabljeni iz bilo kog razloga, atrofirali, ili u manje ozbiljnim stanjima, kao što je istegnuće.

Kontraindikacije i nuspojave

Kada je u pitanju elektroterapija kontraindikacije uglavnom podrazumevaji iritaciju kože ili osip, i to uglavnom uzrokovane lepkom na elektrodama ili na trakama koje fiksiraju elektrode. Takođe, može se javiti osećaj gorenja na koži kad se preteruje sa terapijom, zbog čega je neophodno poslušati uputstva koja se tiču dužine terapije, kako biste izbegli komplikacije.

Isto tako, elektroterapija se ne sme primenjivati na područjima kože koja su zahvaćena bilo kakvim malignostima ili infekcjama, a kada je u pitanju tip koji uključuje bocanje, moguće je krvarenje, modrice ili infekcije kao kontraindikacija.

U slučaju da patite od hroničnog bola, ili nekog problema koji za posledicu ima bol, kod nas u Family Therapy Centru možete stručan pregled i dijagnozu, a samim tim i tretman u skladu sa tim, jer kad je u pitanju bilok kakav tretman, pa i elektroterapija nuspojave je bolje izbeći u potpunosti i umesto toga se podvrgnuti tretmanu koji najviše odgovara vašim potrebama.

Budite deo naše porodice! Vaš Family Therapy Center!

PROF. DR RADIVOJ BRDAR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *